преговори

преговори
переговоры
* * *
пре́говори мн
переговоры

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Смотреть что такое "преговори" в других словарях:

 • преговори — същ. уговорки, пазарлък …   Български синонимен речник

 • влизам в преговори — словосъч. преговарям, договарям, уговарям, водя преговори, уславям се, водя пазарлък словосъч. повтарям, репетирам …   Български синонимен речник

 • преговарям — гл. договарям, уговарям, водя преговори, влизам в преговори, уславям се, водя пазарлък гл. повтарям, репетирам …   Български синонимен речник

 • Procédure d'adhésion de la Macédoine à l'Union européenne — Logo de la procédure d adhésion …   Wikipédia en Français

 • дипломатски — (грч. diploma) 1. документиран, што се засновува врз повелби или се докажува врз основа на повелби 2. што се однесува на преговори и врски меѓу држави, што спаѓа во работите на еден дипломат 3. државнички, пратенички, амбасадорски …   Macedonian dictionary

 • парламентар — (фр. parlementaire) човек ополномоштен од една завојувана страна за водење преговори со другата преговарач, пратеник, ополномоштеник …   Macedonian dictionary

 • перфектуира — (лат. perficere) 1. изведе/изведува, доврши/довршува, изврши/извршува, заврши/завршува, приведе/приведува кон крај (преговори) 2. склучи/склучува (некоја работа), успешно изврши/ извршува, дотера/дотерува, уреди/уредува (во фигуративна смисла),… …   Macedonian dictionary

 • рунда — (анг. round) 1. спорт, дел од боксерски меч (обично со траење од 3 минути) по кој се прави пауза 2. фаза, етапа, круг (обично во изборна активност, во некои преговори и сл.) 3. нарачка на пијалак за друштво на маса …   Macedonian dictionary

 • шамада — (фр. chamade) знак со барабан или со труба со кој опсадените јавуваат дека сакаат преговори и прекин на огнот …   Macedonian dictionary

 • договарям се — гл. уговарям се, преговарям, уславям се, водя преговори, контрактувам, споразумявам се …   Български синонимен речник

 • контрактувам — гл. договарям, уговарям, водя преговори, сключвам договор, уславям се …   Български синонимен речник


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»